משמעות המילה Cauda Equina הינה זנב סוס.
חוט השדרה, אשר עובר בתוך תעלת השדרה, מכיל סיבי עצב רבים אשר מוליכים מידע מהמוח אל חוט השדרה וממנו אל האיברים השונים, ומחזירים מידע תחושתי מהאיברים השונים אל חוט השדרה ומשם למוח.
תעלת השדרה, כשמה כן היא- תעלה חלולה- הנוצרת מרצף של חוליות סמוכות אשר במרכזן קיים אותו חלל, ודרכו עובר חוט השדרה. החוליות המרכיבות את עמוד השדרה מתחילות מקצה הגולגולת ונמשכות עד לחוליות הזנב. מבנה החוליות משתנה באיזורי הגוף השונים, אך המשותף לכל החוליות הוא אותה תעלה במרכזן, אשר דרכה עובר חוט השדרה.
בחוליות האחוריות, הממוקמות באיזור האגן, מסתיים חוט השדרה. אזור זה מתאפיין בקצוות עצב נפרדים רבים וארוכים היוצרים מבנה הדומה לזנב סוס ומכאן נולד השם.
ב- Cauda Equina Syndrome מתרחשת היצרות של תעלת השדרה בחלקה האחורי (lumbosacral joint), ההיצרות יוצרת לחץ על סיבי העצב שעוברים בתעלה והלחץ גורם לכאב ולסימנים שונים של מערכת העצבים.
המחלה היא לרוב ניוונית, כלומר נגרמת על רקע תהליכי שחיקה ועומס על עמוד השדרה, אך יכולה להתפתח גם בעקבות גידול, טראומה או בעיה מולדת, אך בסבירות נמוכה יותר.
הגזעים המועדים הינם כלבים מגזע גדול, הנפוץ ביותר הינו רועה גרמני, המחלה מתרחשת בעיקר בכלבים מבוגרים.
סימנים קליניים של המחלה
- כאב: תחילת התהליך מאופיינת בעיקר בכאב, קשיים בהליכה, קושי בקפיצה ועליה במדרגות, כאבים בתנועת הזנב וקושי במתן צואה.
- חולשה של גפיים אחוריות: יכולה להיות סימטרית או קשה יותר באחת הגפיים.
- אי שליטה חלקית או מלאה על מתן צואה ו\או שתן.
אבחון
אבחון מבוסס על לקיחת היסטוריה מתאימה, גיל וגזע מתאים ובדיקה פיזיקאלית מלאה.
בדיקה נוירולוגית (של מערכת העצבים) במהלכה נבדקים רפלקסים שונים, מבוצעות מניפולציות שונות לגפיים ומבוצעת תצפית אחר הליכתו של בעל החיים, ירידה ועליה במדרגות ותגובה לכאב.
בדיקות אבחוניות נוספות הינן אמצעי הדמיה שונים כגון: CT, MRI, X-RAY עם או בלי חומר ניגוד בהתאם למצבו של הכלב.
טיפול
טיפול ב- Cauda Equina Syndrome משתנה מאד בהתאם לחומרת המצב ומצבו הכללי של בעל החיים, חשוב להבין כי לרוב מדובר במצב דינאמי אשר מחמיר לאורך זמן.
מקרים קלים מטופלים שמרנית- בתרופות נוגדות דלקת ומשככות כאבים לא-סטרואידליות ממשפחת ה- NSAID's.
במקרים קשים טיפול ניתוחי למחלה אפשרי וקיים- במהלך הניתוח מבוצעת פתיחה של תעלת השדרה על מנת לשחרר את הלחץ על העצבים, ומספר חוליות מקובעות זו לזו על מנת למנוע עודף תנועה באזור.
למידע אודות מחלות רבות נוספות ניתן לקרוא ב-אינדקס המחלות הוטרינרי.
אולי יעניין אתכם לקרוא גם
צרו קשר
- כתובתינו שד׳ נורדאו 90 תל אביב
- מספר במרפאה 03-544-0955 פקס 035442602
- מספר 24/7 052-556-6355
- מייל hello@haclinicavet.co.il