עמוד השדרה בנוי סדרה של עצמות הנקראות חוליות, המתחילות מהגולגולת וממשיכות עד קצה הזנב. במרכזן של כל החוליות ישנו חור – שדרכו עובר חוט השדרה.
חוט השדרה מורכב ממאות אלפי עצבים, המעבירים מסרים מהמח אל חלקי הגוף השונים ובחזרה. זהו מבנה רגיש במיוחד ועצמות החוליות הן אלו המגינות עליו.
בין כל שתי חוליות, נמצא הדיסק הבין – חולייתי. הדיסק הוא בעצם כרית סחוס קטנה שתפקידה לספוג זעזועים, למנוע חיכוך בין החוליות ולאפשר לעמוד השדרה גמישות בזמן תנועה.
הדיסק מורכב מטבעת חיצונית סיבית וחלק מרכזי רך. עם הזמן ובצירוף תהליכי ההזדקנות הנורמליים חלים שינויים במרקם של הדיסק: הטבעת החיצונית נסדקת והחלק הפנימי מתקשה. בעקבות שינויים אלו הטבעת החיצונית איננה יכולה יותר לשמור על החלק הפנימי במקומו ואז כל תנועה של החוליות יכולה להביא לתזוזה של הדיסק, כלומר פריצת דיסק.
ברוב המקרים הדיסק נוטה לנוע כלפי מעלה וגורם ללחץ על חוט השדרה ולנזק מתמשך. בדרך כלל, האזורים שנפגעים הם הצוואר וגב אמצעי – תחתון. פריצת דיסק מלווה בדרך כלל בכאב גב משמעותי וכן פגיעה בתפקוד הגפיים, בהתאם למיקום הפגיעה.
פריצות דיסק יכולות להיות פתאומיות (אקוטיות) או שמתפתחות לאט (כרוניות).
פריצת דיסק אקוטית, יכולה להופיע בכלבים וחתולים מכל גזע וגיל, אולם היא נפוצה ביותר בכלבים מאורכים בעלי רגליים קצרות כגון פקינז, ביגל ובולדוג. גם לגזעים אחרים כמו פינצ'ר, פודל וקוקר ספנייל יש נטיה לפריצות דיסק. פריצת דיסק כרונית אופיינית לכלבים בוגרים מגזעים גדולים.
הסימפטומים של כאב, חוסר קואורדינציה ודרגות שונות של חולשה או שיתוק בגפיים, מצביעות על כך שהחיה סובלת מנזק בעמוד בשדרה, אולם יש לעמוד על הגורם וכן למצוא את המיקום המדויק של הבעיה.
טראומה, פריצת דיסק, דלקות או גידולים בעמוד השדרה יכולים כולם לגרום לסימפטומים דומים.
אבחון
על מנת לאבחן את הגורם הראשוני ולמקם את הנזק יש לבצע מספר בדיקות.
בדרך כלל מבצעים צילומי רנטגן של עמוד השדרה, לעיתים תחת הרדמה.
בדרך כלל מבצעים צילומי רנטגן של עמוד השדרה, לעיתים תחת הרדמה.
מיאלוגרפיה הינה פרוצדורה בה מוזרק אל נוזל עמוד השדרה (CSF)חומר צבע, אשר מאפשר לזהות בצילומי רנטגן את הדיסק או גורם אחר שיוצר לחץ על עמוד השדרה ואת מיקומו המדויק.
איסוף של נוזל ה-CSF המקיף את עמוד השדרה- יכול ללמד על גורמים אחרים לשיתוק כגון דלקות, גידולים.
השיקולים לבחירה בטיפול זה או אחר מתבססים על חומרת הנזק, האם מדובר באירוע ראשון או חוזר, יכולת הבעלים לתת טיפול סיעודי בתקופת ההחלמה והוצאה כספית.
טיפול
במרבית המקרים, פריצת דיסק דורשת ניתוח שמטרתו סילוק חומר הדיסק שפרץ והסרת הלחץ מחוט השדרה.
עם זאת, לעיתים הטיפול המומלץ אינו כירורגי אלא רפואי. במקרים אלו, הטיפול מתבסס על מנוחה מוחלטת והגבלת תנועה לתקופה ממושכת.
הטיפול הרפואי אינו מביא להסרת הלחץ מעל חוט השדרה, אולם תיתכן הפחתה של הכאב ע"י הורדת הבצקת והנפיחות סביב חוט השדרה (הנובעים מפריצת הדיסק).
מהירות ההחלמה והחזרה לתפקוד נורמלי של הגפיים תלויים בגורמים רבים, ביניהם מידת הנזק שנגרם לעצבים העוברים בחוט השדרה ומשך הזמן בו הופעל הלחץ, כך שלרוב קשה מאוד להעריך מה תהיה מידת ההחלמה אם בכלל.
למידע אודות מחלות רבות נוספות ניתן לקרוא ב-אינדקס המחלות.
אולי יעניין אתכם לקרוא גם
צרו קשר
- כתובתינו שד׳ נורדאו 90 תל אביב
- מספר במרפאה 03-544-0955 פקס 035442602
- מספר 24/7 052-556-6355
- מייל hello@haclinicavet.co.il