הייתם זוג צעיר ואימצתם כלב, השנים עברו והמשפחה עומדת להתרחב, בקרוב תהיו הורים גם לתינוק קטן. השעיר והנחמד הזה שהיה בעבר כל עולמכם עומד לפנות את מקומו לבן משפחה נוסף. זו בכלל לא צריכה להיות טרגדיה, באיזון נכון כלבים נהדרים לילדים וגם ההיפך
הכל כבר כמעט מוכן, הלכתם לסיור בחדר לידה, רכשתם ציוד ליורש העצר, צבעתם את החדר, השתתפתם בחוג הכנה ללידה, וקראתם 101 ספרים בנושא לידה הנקה והורות. אצל הווטרינר כבר ביקרתם? מטרתו של מאמר זה הוא לסייע לכם להכין את הכלב או החתול לבואו של תינוק חדש, כל זאת מההיבט הרפואי של הכלב והילד.
ראשית, אקדים וארגיע כי רוב המחלות מהם סובלים כלבים וחתולים הינם ספציפים להם ולא מועברות לבני הבית. יחד עם זאת, קיימות מספר מחלות, אשר את רובן ניתן למנוע בקלות יחסית, אשר אינן ספציפיות לבעלי חיים ולכן תתכן הדבקה.
טפילים על סוגיהם
טפילים חיצוניים:
פרעושים וקרציות מרגישים נהדר על הכלב, אך מעט גיוון נחמד גם להם, במיוחד עור צעיר ורענן. עקיצת פרעוש גורמת לגרד ופצעונים אצל מבוגרים ועוד יותר אצל ילדים. קיימים בני אדם רבים האלרגים לעקיצת הפרעוש ומפתחים פריחה כתגובה.
טיפול מונע אחת לחודש באמפולה נגד פרעושים המטופטפת על צואר הכלב, ברוב המקרים תמנע לחלוטין את הבעיה, חשוב לפני מתן הטיפול לקרוא היטב את ההוראות. טיפול בקרציות בקולרים ייחודים המולבשים על צוארו של הכלב או החתול, במידה והתינוק או הילד באים במגע ישיר וקרוב לבעל החיים, עדיף להמנע מקולרים אלה וניתן להשתמש באמפולות המשלבות טיפול נגד פרעושים וקרציות יחד. חשוב לפני קנייה של חומר הדברה להתייעץ עם הוטרינר המטפל ולוודא כי החומר אינו רעיל לבעל החיים או בני האדם.
טפילים פנימיים:
תולעי מעיים בכלבים וחתולים הם דבר שכיח, ברוב המקרים אין הדבקה לבני אדם אך העברה אפשרית במיוחד לתינוקות ולילדים אשר אצלם מערכת החיסון חלשה יותר, ולהם גם נטיה לזחול על הקרקע ולהכניס לפה שלהם דברים גם קצת פחות טריוויאלים.
טפיל מעיים נוסף הוא חד תא בשם ג'יארדיה המצוי במקורות מים שונים, ג'יארדיה עשויה לגרום בבעלי חיים לשילשולים והקאות ועשויה להיות גם תת-קלינית ללא כל סימן. מדובר בטפיל שאינו ספציפי לבעל חיים מסויים ולכן תיתכן הדבקה גם לבני הבית ובעיקר לילדים צעירים. קיים חיסון לכלבים כנגד טפיל מעיים זה והחיסון מומלץ לכלבים החיים בבית עם ילדים מתחת לגיל 4 שנים.
מחלות זיהומיות:
כלבת – מחלה קשה, לאחרונה קיימת התפרצות מחודשת במדינת ישראל. כלבים, לפי חוק, מחוסנים אחת לשנה כנגד המחלה ולכן אינם מהווים סיכון. בחתולים מומלץ מאד לחסן, למרות שהחוק איינו מחייב זאת, מומלץ במיוחד לאלו שיוצאים החוצה. החיסון מגן עלינו ועל בעל החיים מהדבקות.
לפטוספירה – מחלה חיידקית, יכולה להדביק כלבים ולגרום להם למחלת כבד וכליות, מדובר במחלה קשה המועברת גם לבני אדם, חיסון המשושה השנתי מגן מפניה ולכן בשנים האחרונות כמעט ואין מקרי תחלואה .
שריטות ונשיכות:
בכלבים נשיכה ושריטה של אחד מבני הבית היא נדירה ביותר אך אפשרית, חשוב בתקופת ההסתגלות הראשונית, שאורכה תלוי באופי וגודל הכלב, לא להשאיר את הכלב והתינוק ללא השגחה ותמיד להיות מוכנים לכל אפשרות, לפעמים כלב ישכב על הילד על מנת להגן ולחמם אותו, דבר שעשוי להיות מסוכן עבורו, כמו כן בילדים קטנים יש להשגיח שהילד אינו מכאיב לכלב, כי הדבר בהחלט עשוי להוביל לנשיכת אזהרה. תיקון הילד והדרכתו לליטוף ומגע נכונים הם בעלי ערך חינוכי רב משמעות, גם כאשר מדובר בילד צעיר מאד.
בחתולים הדבר מעט יותר מורכב בשל היותם קצת פחות צפויים. האינטרקציה בין הילד והחתול מאד תלויה בשני הצדדים, חתול פחדן ועצבני ימנע ממגע ועשוי להתקיף כאשר מרגיש מאויים, על מנת להמנע מסיטואציות לא נעימות חשוב במקרים אלה אף יותר להיות נוכחים ולהסביר לילד כי החתול מפחד ממגע אגרסיבי וללמד אותו כיצד לגשת ולגעת בחתול. קיימים בשוק כיסויים לציפורני חתול המונעים מהציפורן לגרום לנזק.
מוצצים וחיתולים:
ולסיום דבר אחרון הנוגע דווקא לבריאותו של הכלב בהגעת תינוק חדש הביתה. כלבים מגלים עניין מיוחד בחיתולים (במיוחד כאשר אלו משומשים). חיתולים כאשר נבלעים על ידי הכלב הם בעלי נטיה לספוח נוזלים ולהתרחב במעיים, כתוצאה מכך, הם עשויים לגרום לחסימת מעיים קשה, שעשויה להוביל לניתוח.
חפץ תמים נוסף הוא המוצץ. הגעת תינוק חדש הביתה בדך כלל מלווה במוצצים רבים המפוזרים בכל פינה, למוצצים טעם משובח ומרקם נהדר וכלבים מגלים בהם עניין רב, מוצץ שנבלע על ידי כלב יכול בקלות לגרום לחסימת מעיים וההמשך כבר ידוע. הקפידו לזרוק את כל החיתולים לפח אטום אליו הכלב לא יכול לגשת, את המוצצים סיפרו, הצמידו אותם בשרוכים לחולצת הילד והמנעו משימוש בכמות גדולה של מוצצים המפוזרים בכל רחבי הבית.
לסיום, אתבייש אך אספר כי לפני חמש שנים, כאשר לי נולדו זוג תאומים, כלבתי, מגזע בוקסר החלה לרדת בהדרגה במשקל. בבירור רפואי שבסופו של דבר הוביל לניתוח בטן התגלה כי בקיבתה היה לא רק מוצץ אחד, אלה שניים! כמו שאתם רואים זה עשוי לקרות לכל אחד.
נכתב ע"י הוטרינרית ד"ר ענת מילנר-רוטרמן
אולי יעניין אתכם לקרוא גם
צרו קשר
- כתובתינו שד׳ נורדאו 90 תל אביב
- מספר במרפאה 03-544-0955 פקס 035442602
- מספר 24/7 052-556-6355
- מייל hello@haclinicavet.co.il